Una aproximació als titelles valencians (i III)

ELS ESPAIS

El segon quinquenni dels 90 va ser l’hora dels espais estables:

– El Teatre de Marionetes LA ESTRELLA en el Cabanyal de València, es va inaugurar, l’any 95, amb una Mostra de Titelles de grups de UNIMA, amb cercaviles pel passeig marítim, etc… I es dedicarà fonamentalment a l’exhibició de les produccions pròpies.

– La Sala LA CARRETA obri les seues portes a Elx (Alacant) en el 98, amb un espai d’exhibició d’espectacles de titelles propis i d’altres grups, per a públic infantil.

– I al gener del 99 naix EL MARIONETARI de València. Afavorit pel TEATRE BUFFO i l’Associació d’Amics i Amigues de la Marioneta i Altres Arts, és un espai dedicat al món de la marioneta amb la tasca de fomentar la creació, formació i exhibició, tant per a xiquets com per a adults i per a donar a conéixer grups de tot de l’estat, amb tècniques i propostes molt diferents.

– Una idea semblant mouria l’obertura del CENTRO DE TÍTERES d’Alacant pel grup ARTETÍTERE.

Important va ser el suport que va rebre de la G.V. el MUSEU INTERNACIONAL de TITELLES d’ALBAIDA (MITA), que actualment exposa peces de titelles de tot el món i de les companyies valencianes que les han cedides, i és visitat per escolars i públic en general.

FESTIVALS

A més de la canviada de nom MOSTRA DE TITELLES DE LA VALL D’ALBAIDA (1984), sempre ens hem de felicitar de la supervivència de FESTITÍTERES d’Alacant i de l’aparició d’altres festivals, com a Castelló el “REGRESO A LA CIUDAD” o el FESTIVAL DE TITELLES DE LA RIBERA, a Alberic, que aposta per titelles en la nostra llengua.

Altres Festivals com Aldaia, la Setmana de la Marioneta de Benidorm, València (Caixa d’Estalvis de València), la Invasió de Titelles de Sagunt,… han desaparegut, han canviat de nom, o no són exclusivament de titelles.

LA FORMACIÓ I LES NOVES GENERACIONS

Si en algun moment semblava que els titellaires/as foren una “espècie en extinció”, actualment han aparegut grups joves amb vocació, que troben certa dificultat en la formació i que continua assumint UNIMA (UnióN Internacional de la Marioneta) i més puntualment, la ESAD, EL MARIONETARI i el CENTRO TEATRAL ESCALANTE amb cursos específics.

Deja un comentario

Abrir chat